Appelroosjes

zuivel, olie en glutenvrij appelroosjes
zuivel, olie en glutenvrij appelroosjes

Overal op internet zie je het recept appelroosjes verschijnen. Deze zijn extra bijzonder, er komt geen olie, vet of suiker aan te pas en ze zijn toch verschrikkelijk lekker.

Ingredienten:

  • 100 gram glutinous rijstmeel of ketanmeel
  • beetje zout
  • 1,25 dl kokend water (misschien een tikkie meer, maar het deeg moet zo droog mogelijk zijn)
  • 3 middelgrote appeltjes (met rode schil is het mooist)
  • 75 gram dadels
  • kaneel naar smaak

Bereiding:

  • Doe het rijstmeel in een kom en voeg onder voortdurend roeren het kokende water toe. Laat het deeg iets afkoelen en kneed daarna tot een soepele deegbal, laat het deeg afgedekt met folie even rusten.
  • Doe de gedroogde dadels in een kom en overgiet met kokend water, laat ook even rusten om te wellen.
  • Haal het klokhuis uit de appels en snijd de appels doormidden. Leg de appels met de snij kant op je snijplank en snij dunne schijfjes appel. Doe de schijfjes in een pannetje met een beetje water en kook 2 a 3 min, totdat ze buigzaam worden. Laat de appels afkoelen.
  • Pak een staafmixer en maal de dadels samen met kaneel. Voeg eventueel wat water toe, het moet een smeerbare pasta worden.
  • Kneed het deeg. Bepoeder je werkvlak en deegroller met rijstmeel en verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Vorm van ieder stuk een reep van ongeveer 25 cm bij 4 cm.
  • Leg nu de appelschijfjes op de bovenste helft van het deeg. Je laat iedere keer een schijfje appel, half over de volgende vallen. Maak zo de 25 cm van het deeg vol.
  • Smeer de dadelpasta over de onderste helft van het deeg en vouw het deeg dicht.
  • Rol nu voorzichtig het deeg op en plaats ieder appelroosje in een muffinvorm
  • Bak nu op ongeveer 220 C in 25 min gaar.
Appelroosjes TSS proof
Appelroosjes TSS proof

Het volgende youtube filmpje laat in grote lijnen zien hoe je het moet doen. Het enige verschil is, de ingredienten natuurlijk en ik neem bredere deegrepen 4 cm in plaats van 2 cm, omdat ik het deeg om wil slaan om de dadelpasta op de plek te houden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email