Kimchi

Kimchi
Kimchi

Gezouten kool onder stijkijzer
Gezouten kool onder strijkijzer

Het nationale recept in Korea is Kimchi. Het is een beetje te vergelijken met onze zuurkool. Het is een licht gefermenteerd groente gerecht. Een gerecht dat in de wintermaanden, aan de vitamine C behoefte kan voorzien. Door de lichte fermentatie bevat het veel melkzuur, wat weer heel goed is, voor de spijsvertering en dienst kan doen als probiotica. Bovendien ontstaat er bij de fermentatie als restproduct van de bacterien extra vit B, daardoor zit er meer vit B in dan in de groente van nature. Het originele recept is met garnalen pasta, ik gebruik vaak curry pasta. Je kan in de originele recepten ook miso gebruiken ter vervanging van de garnalenpasta. Als je miso gebruikt, moet je er wel rekening mee houden dat de fermentatie sneller kan gaan zodat je vaker moet ontluchten.

Recept:

  • Chinese kool
  • 3 volle eetlepels zout
  • 2 eetlepels palmsuiker of bruine suiker
  • 1 volle eetlepels gele Koreaanse curry pasta
  • ongeveer 1 kg fijngesneden groente, je kan groente gebruiken die je over hebt, ik heb paprika, pastinaak, bleekselderij, wortel, pompoen, courgette en lente uitjes gebruikt.

Bereiding kool:

  • Snij de kool fijn en bestrooi in een ruime schaal rijkelings met zout (spoel je later weer weg) en meng het goed door elkaar.
  • Zet er een bord op en een zwaar gewicht en laat het zo een uurtje staan.
  • Na een uurtje meng je het nog een keer goed door elkaar, waarbij je de kool zachtjes masseert.
  • Na nog een keer, een uur onder het bord en gewicht giet je het vrijgekomen vocht af en ga je de kool goed spoelen. Ongeveer 4 keer met schoonwater. Daarna laat je de kool in een zeef uitlekken

Bereiding groenten:

  • Was de groente en snij alles klein.
  • Meng in een mengbeker de currypasta en de suiker en voeg wat water totdat je een romige dikte hebt.
  • Meng groente en currypasta mengsel door elkaar.
  • Ga nu de uitgelekte kool en groente-curry mengsel goed door elkaar mengen.
  • Vul weckpotten, duw stevig aan met de vork, het is de bedoeling dat je zo goed aan drukt, dat er wat vocht te zien is, boven het groentemengsel. Vul bij, totdat je ongeveer 1 cm onder de rand zit. De groente moeten net onder het vocht liggen. Je kan eventueel een schoteltje of bakje boven de groenten leggen, zodat ze goed onder het vocht blijven liggen.
  • Zet de potten afgesloten weg op kamertemperatuur en laat de eerste dagen lucht ontsnappen. Zet ook een opvangbak onder de potten, want het kan gaan lekken. Het is zelfs een goed teken als het gaat lekken
  • Bewaar 2 tot 5 dagen op kamertemperatuur en proef elke dag, totdat je de smaak goed vindt, zet de potten daarna goed afgesloten in de koelkast. Ik ontlucht nog 1 keer als ze in de koelkast staan. De fermentatie gaat wel door in de koelkast, maar heel langzaam.
  • Op deze manier is de ongeveer Kimchi 3 maanden te bewaren.
Goed voor je afweer Kimchi met goede melkzuur batterien, gember en knoflook
Goed voor je afweer Kimchi met goede melkzuur batterien, gember en knoflook

Recept 2 dit recept lijkt meer op het originele Koreaanse recept en is heel goed voor je afweer door de gember en knoflook die verwerkt zijn in de recept

ingredienten:

  • 2 Chinese kolen
  • Bosje bosuitjes
  • pond rettich
  • 2 winter wortelen
  • hele bol knoflook
  • 50 gram verse gember
  • 2 eetlepels suiker
  • rode peperpoeder, veel als je van heet houdt
  • 2 volle eetlepels miso
  • appel of peer

Bereiding zoals bij het eerste recept. In de blender saus van de knoflook, gember, suiker, peper, appel en miso maken. De saus mengen met de groenten, en als de kool klaar is met de kool en in flessen doen. Je kan de Kimchi in grote flessen doen, als je die aangebroken hebt, blijven ze nog een lange tijd in de koelkast goed.

Ik ben dol op dit gerecht. Sinds ik het maak, eet ik het elke dag, s middags en of s avonds en merk dat het erg goed is voor mijn buik. Ik maak iedere keer meer, want het moet lekkerder worden als het ouder is en ik heb het nog niet ouder kunnen proeven dan 2 weken oud.

Je kan deze groente bij rijst eten, maar ze zijn ook in andere gerechten te verwerken. Het is echt ┬┤PREP┬┤ voedsel. Dat wil zeggen, je kan het van te voren maken en hoeft het in drukke tijden, alleen nog maar op te eten.

 

Print Friendly, PDF & Email