Linzenbrood

linzenbrood
binnenkant linzenbrood
linzenbrood

Dit recept is veganistische olie en vetvrije variant op gehaktbrood en erg lekker.

Ingredienten linzenbrood:

  • 200 gram groene of bruine linzen
  • 550 ml water
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 laurierblaadje
  • ui van ongeveer 80 gram
  • teentje knoflook
  • tamari en of ketjap naar smaak
  • 3 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 1/2 theelepel chilipeper en of zwarte peper
  • klein blikje maiskorrels
  • 100 gram polenta

Barbeque saus ( je kan ook kant en klare tomatensaus of barbeque saus gebruiken zolang er geen olie of vet in zit)

  • 1/2 kop tomatenpasta (dikker dan saus)
  • 1/ 2 kop water
  • theelepel zeezout
  • eetlepel knoflookpoeder
  • eetlepel chilipoeder
  • eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel palmsuiker of bruine suiker
  • 2 eetlepels balsamico
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder.
  1. Je kookt de gewassen linzen, samen met het water, zout laurierblaadje, in ongeveer 35 minuten gaar.
  2. Je mengt de ingredienten van de saus, tot een homogene gladde massa en zet het sausje koel weg.
  3. Nadat de linzen gaar zijn, laat je ze iets afkoelen en ondertussen saute je de ui en knoflook totdat ze gaar zijn.
  4. Nu ga je het deeg mengen. Hiervoor pureer je eerst de helft van de linzen. Daarna voeg je met de hand(zodat het een bite houdt) de overig linzen toe aan deze puree en ook de tamari en of ketjap, knoflook uien mengsel, gemalen lijnzaad, maiskorrels en de polenta.
  5. Doe het deeg in een cakevorm en smeer de barbeque saus (of tomatensaus)in een dikke laag over de cake en bak 40 min afgedekt in een voorverwarmde oven op 200 graden C. Daarna verwijderde je de afdekking en bak het linzenbrood nog 10 a 15 min.

Geniet!!!

Print Friendly, PDF & Email