oliebollen glutenvrij

glutenvrije oliebollen
glutenvrije oliebollen

Oliebollen of liever ovenbollen want er komt geen olie aan te pas. Deze bolletjes zijn bovendien gluten en lactosevrij.

Ingrediënten:

  • 4 ons gekookte rijst
  • 50 gram Tapioca meel
  • 2 ons gemalen havervlokken
  • ongeveer 4 dl water
  • 20 gram verse gist, eetlepel suiker en 0,5 dl lauw warm water
  • kleine theelepel zout
  • 150 gram rozijnen
  • 1 in kleine stukjes gesneden grote zoet zure appel
  • rasp van 1 biologische citroen

Bereiding:

  • Meng de gist met de suiker en de halve deciliter water en zet een kwartiertje afgedekt op een warm plekje om de gist tot even te wekken.
  • Week de rozijnen in warm water en zet apart
  • Doe de gekookte rijst in een blender en maal deze fijn met de 4 dl water.
  • Meng alle droge ingrediënten en de citroenschil en doe dit in de blender bij het rijstmengsel.
  • Meng nu het gist mengsel bij het deeg en zet afgedekt een uurtje weg.
  • Schil de appel in kleine stukjes en laat de rozijnen uitlekken
  • Schep de rozijnen en appel door het deeg heen en laat opnieuw een uurtje rijzen afgedekt en op een warme plek
  • Schep het deeg in muffinvormen en bak in een oven in ongeveer 25 min gaar met een temperatuur van 200 C

Deze komt van het voedingcentrum aar dan zonder olie en bakken in de oven

Ingrediënten

  • 100 gram rozijnen
  • 12 gram verse gist of ½ zakje gedroogde gist
  • ± 2,25 dl water
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram glutenvrij meel of 125 gram rijstebloem en 125 gram boekweitmeel
  • 1 appel
  • Poedersuiker
  • Kaneel

Bereiding

  1. Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
  2. Meng de gist aan met de helft van het lauwwarme water en voeg de suiker toe (of verwerk de gedroogde gist volgens de aanwijzigingen op de verpakking).
  3. Zeef de bloem met een beetje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  4. Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje.
  5. Roer vanuit het midden alles tot een glad beslag is ontstaan. Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
  6. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
  7. Meng de rozijnen en de appelblokjes door het beslag.
  8. Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
Print Friendly, PDF & Email