pinda en kaassaus onze favoriete sausen

Snel een foto want de sauzen zijn weer bijna op!
Snel een foto want de sauzen zijn weer bijna op!

Hierbij deel ik onze favoriete 2 sausen. Ze zijn wel rijk in olie, door het gebruik van pinda’s en cashews. Als je plantaardig vet en oliearm eet, om af te vallen of een verhoogd cholesterol, dan moet je ze heel zuinig gebruiken. Ze zijn verschrikkelijk lekker. Ze smaken heel goed, bij alle gekookte groenten, aardappelen en rijst.

Pinda saus

  • 1 dl (100 %) pindakaas
  • 1 dl goede ketjap manis of tamari (als je tamari gebruikt, na smaak wat bruine suiker toevoegen)
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • sap van 1 citroen
  • eetlepel sesamzaadjes

Alles mengen en in een afgesloten potje in de koelkast bewaren. Blijft wel een week goed, als je dat haalt, want dit is zo lekker!

Kaassaus

  • 1 kop ongebrande cashewnoten (en water naar behoefte)
  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel gistvlokken
  • 1 theelepel koenjit
  • 2 theelepels knoflookpoeder

Week de cashewnoten minimaal 3 uur, stops in een blender samen met de andere ingredienten en blend totdat een mooie homogene massa is geworden. Voeg water toe naar behoefte. Proef de saus en kijk of je misschien iets meer miso of gistvlokken wilt gebruiken. Bewaar de saus in de koelkast.

Je kan deze saus gebruiken waar je vroeger kaassaus gebruikte bijvoorbeeld bij lasagne of spaghetti, maar ook over gestoomde bladgroente. Eigenlijk smaakt die overal lekker bij.

Print Friendly, PDF & Email