Qi soep

Heerlijke soep boordevol goede voedingsstoffen
Heerlijke soep boordevol goede voedingsstoffen

Deze soep maak ik al jaren, maar is iedere keer anders. De basis is van verschillende Chinese kruiden. De kruiden die ik hier heb gebruikt, zijn niet bepalend voor de smaak, dus je kan ze weglaten. In deze soep heb ik 2 kruiden gebruikt Huang Qi en Lian Zi. De eerste vergroot de afweer en de tweede zorg voor een goede spijsvertering en Qi (energie)

Ingrediƫnten:

  • 500 gram droge kapucijners
  • 6 gedroogde shiitake paddenstoelen
  • plukje zeewier
  • 1 volle eetlepel miso
  • theelepel Curcuma
  • snufje duivelsdrek
  • zeezout na smaak
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 1 zoete aardappel
  • 2 pastinaken
  • 1/2 knolselderij
  • 6 aardappelen
  • 2 winterwortelen
  • 1 ui
  • half bosje lente uitjes

Week de kapucijners een nachtje in ruim koud water. Kook ze de volgende dag gaar samen met het zeewier. (dit vergroot de verteerbaarheid van de bonen) Laat de overige droge ingrediƫnten minstens 4 uur weken in koud water.

Voeg nu alles samen in een grote 5 liter pan, de gekookte kapucijners, in stukjes gesneden Shitake, de kruiden, Huang Qi, lian Zi (lotuszaad), chilliepepers, miso, curcuma en alle in stukjes gesneden groente. Breng de Qi soep aan de kook en laat minimaal 4 uur op een laag pitje tegen de kook aan sudderen. De Huang Qi moet voor het opscheppen uit de soep gehaald worden, die is te vezelig om te eten.

Geniet

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email