Saus op basis van lijnzaad, mayonaise en kaassaus

bruine saus rode saus

Een ideaal verdikkingsmiddel om saus te maken is gemalen lijnzaad. Het bevat heel veel goede mineralen en stoffen waaronder een grote hoeveelheid omega 3 olie, wat erg goed en onmisbaar is voor een goede hersenwerking. Lijnzaad is de beste plantaardige bron voor omega 3

Basis recept:

  • Saute een ui
  • Voeg rest groenten naar wens toe en saute die mee.
  • Voeg kruiden naar wens toe.
  • Ongeveer 2 dl water bij en laat het nog wat nagaren.
  • Met een staafmixer eventje fijn malen en 2 volle eetlepels gemalen lijnzaad erbij.

Hier mijn geslaagde sauzen een bruine en rode

Ingrediënten bruine saus.

  • Rode ui
  • teentje knoflook
  • theelepel cayenne peper of sambal
  • half theelepeltje stevia in de vorm van gemalen blad of eetlepel bruine suiker
  • scheutje tamari
  • Wat water en 2 eetlepels gemalen lijnzaad

Ingrediënten rode saus. deze vind ik het lekkers, een pesto achtige saus door de op het laatst toegevoegde verse basilicum.

  • Rode ui
  • pondje verse tomaten
  • stengel bleekselderij
  • halve eetlepel miso of meer naar smaak
  • theelepel ketoembar of koenjit
  • halve theelepel stevia (gemalen blad) of eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel cayenne peper
  • Halve theelepel citroenzuur (kan je bij de toko kopen, super handig) of sap van verse citroen
  • Handje vol verse basilicum blaadjes (pas toevoegen als je de saus gaat blenden)
  • Wat water en 2 eetlepels gemalen lijnzaad

Tip: een smakelijke humus maak je door de rode saus te mengen met gemalen kikkererwten.

Op deze manier kan je oneindig variëren. Ik proef de saus onder het maken om te beoordelen hoeveel water erbij kan en of er nog meer tamari, miso of zout bij moet. Als die te dun is kan je altijd nog meer gemalen lijnzaad toevoegen. In een afgesloten pot in de koelkast blijft de saus dagen goed.

Mayonaise

Ingredienten:

  • Silken Tofu
  • mosterd
  • citroensap of voedingszuur
  • zout en peper na smaak
  • beetje zoet, bijvoorbeeld in de vorm van suiker, stevia of agavesiroop

Alles mengen in een mengbeker en bewaren in de koelkast. Blijft ongeveer een week goed. Erg lekker , je mist de vette mayo niet meer!

Deze kaassaus zie je op internet vaak terug komen. Hier een handige video, die laat zien hoe je die moet maken

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email