Speculaas

heerlijke speculaas
heerlijke speculaas

Wat ik heel erg miste bij het veganistische en olie en vet arme eten is speculaas. Op de 1 of andere manier is de kruidige smaak van speculaas heel aantrekkelijk, vooral tegen het einde van het jaar. Ik heb een recept bedacht wat past, in de WFPB (Whole Food Plant Based) levensstijl…..en heerlijk is.

ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram gemalen havervlokken
  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
  • snufje zout
  • eetlepel speculaaskruiden
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 1 theelepel gemalen Stevia blad ( je kan ook i.p.v. stevia meer suiker gebruiken)
  • ongeveer 1,5 dl water of iets minder

Je mengt de droge ingrediënten door elkaar en voegt het water toe, net zo lang dat je een kneedbare bal hebt. Probeer zo min mogelijk water toe te voegen, want hoe droger je deeg des te makkelijker je het krokant bakt. Zet het deeg even weg, dan wordt het nog steviger.

Maak nu balletjes van het deeg, leg ze op een bakblik en prak deze met een vork plat. Bak de koekjes in ongeveer 45 min in een oven op 170 C totdat ze krokant zijn. Na het afkoelen heb je een krokant heerlijk stukje speculaas!

Eenvoudiger versie kuidenkoekjes:

  • 200 gram havermeel
  • 100 gram amndelmeel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1,2 dl water
  • optioneel 1 theelepeltje Groene stevia poeder of erythritol

Bereiding zoals boven beschreven

 

 

Print Friendly, PDF & Email