Veganistische Mozzarella

Mozzarella smeuïg en draderig
Mozzarella smeuïg en draderig

Als je vetvrij en olie vrij eet mis je eigenlijk maar 1 ding waar je vroeger dol op was en dat is Mozzarella….Die heerlijk smeuïge iets taaie kaas voor op pizza´s of tussen tosti’s. Nu is dit gemis opgevuld. Ik ben heel enthousiast over dit recept. Een heerlijk en goed alternatief voor de vette dierlijke Mozzarella. Het gebruik van Tapioca als bindmiddel is de sleutel van dit recept, want dat zorgt voor de draad vormende elastische eigenschap die zo kenmerkend is voor kaas.

Ingrediënten: 

  • 50 gram rauwe cashew noten
  • 300 ml kokend water
  • 25 gram Tapioca meel
  • 2 afgestreken eetlepels gistvlokken *
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1/2 theelepel voedingszuur of 1 eetlepel citroensap of 1 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • optioneel een half theelepeltje koenjit voor een gele kleur

Gistvlokken geven een kazige smaak, maar ook miso en tamari of een combinatie van die 3 doen dat. Een erg geslaagde mix is bijvoorbeeld 1 eetlepel gist vlokken, halve eetlepel Miso, theelepel zout, halve theelepel koenjit, 1 theelepel cayennepeper. Zoek rustig naar welke kaas jij het lekkerst vindt…..of maak verschillende soorten, bijvoorbeeld komijnekaas door komijnzaad toe te voegen.

Bereiding:

  • Kook de cashewnootjes 10 min in kokend water of laat minstens 4 uur in heet water weken.
  • Doe de afgekoelde cashew/watermengsel in de blender samen met de overige ingrediënten en maal totdat je een gladde waterige saus hebt.
  • Doe het mengsel in een klein saus pannetje en verhit op een matig vuur totdat er klontjes vormen en blijf roeren totdat er een gladde draderige massa is gevormd. Dit duurt een minuut of 4. Kook nog een minuutje door totdat de saus stevig is.

Voor een kazige smaak kan je ook miso of tamari gebruiken, of alle drie.

Je kan deze Mozzarella een dag of vijf, goed afgesloten bewaren in de koelkast.  Als je voedingszuur hebt gebruikt mogelijk wat langer.

kaas uien kerrie broodje met mozzarella
kaas uien kerrie broodje met mozzarella
Print Friendly, PDF & Email