Zuurdesem

Zuurdesem starter

Zuurdesem brood glutenvrij of met tarwe.











Ingredienten

  • ongeveer 1 dl water
  • 100 gram boekweit, haver of tarwe meel (ik heb nu haver gebruikt)

 

  1. Dag  Water en meel door elkaar roeren en op kamertemperatuur laten staan in een glazenpot, met de deksel er los op zodat er nog wel wat lucht bij kan komen.
  2. Dag  ff roeren en weer afdekken
  3. Dag  vanaf nu elke dag 2 eetlepels meel en ongeveer evenveel water erbij roeren totdat het friszuur gaat ruiken en begint te bubbelen. Hoe snel dat gebeurd, ligt aan de temperatuur. Bij kamertemperatuur is de desem meestal na een dag of 6 klaar voor gebruik.

Handig is een elastiekje om de pot te doen om te kijken of het al flink aan het rijzen is. Als dat zo is en het ruikt zurig, dan is de zuurdesem klaar voor gebruik. Je kan de desem in een afgesloten pot in de koelkast bewaren.


Ik gebruik meestal de helft van de zuurdesem en vul de pot weer aan met vers havermeel en water en zet het onmiddellijk in de koelkast voor het volgende gebruik. Als je iedere week brood bakt kan je dit heel lang zo doen en heb je altijd een goede starter bij de hand.

 

 

Print Friendly, PDF & Email